V kobaltovej bani Šabara v Kongu ťažia kľúčovú surovinu pre technológie aj deti

Baňa Šabara sa nachádza blízko mesta Kolwezi v Demokratickej republike Kongo (DRK) a ťaží sa tam predovšetkým kobalt, dôležitá surovina pre výrobu batérií do mobilných telefónov, notebookov a elektromobilov. DRK produkuje okolo 70 % svetového kobaltu, a práve z toho dôvodu je krajina kľúčovým hráčom na globálnom trhu so strategickými surovinami.

V povrchovej bani Šabara pracujú deti, aj dospelí a práca sa tam vykonáva ručne, bez sofistikovaných technológií a strojov. Podmienky v takýchto baniach sú často veľmi nebezpečné, nelegálne a neformálne. Mnohí dospelí a deti pracujú v takmer otrockých podmienkach. Pracovné dni bývajú dlhé, mzdy veľmi nízke (1-2 USD/deň) a robotníci sú často vystavení násiliu, vydieraniu alebo zneužívaniu zo strany miestnych skupín a sprostredkovateľov. Navyše nemajú prístup k ochranným prostriedkom, čo vedie k častým zraneniam a chronickým ochoreniam spôsobeným inhaláciou toxických látok.

Demokratickej republike Kongo pracuje približne 40 000 detí v baniach na kobalt, často v nebezpečných podmienkach. Deti, niekedy už od šiestich rokov, sa zapájajú do neformálneho a manuálneho ťaženia kobaltu, pričom používajú iba jednoduché nástroje, ako sú lopaty a kýble. Podmienky, v ktorých pracujú, pripomínajú praktiky nútenej práce.

Lokalita: https://maps.app.goo.gl/fkA7MQd52eccm8yj...

upic

Dátum: 21.10.24 12:50

Autor: eennee

Dĺžka: 0:15

zobraziť viac ↓