Suchoj Su-27 „Flanker” v službách ukrajinského a ruského letectva

Hudobné video zobrazuje letecké ukážky legendárnej stíhačky Su-27 „Flanker”, počas jej služby vo vzdušných silách Ukrajiny a Ruska. Zábery sú z obdobia, keď ešte obe krajiny neboli vo vojenskom konflikte.

Su-27 (v kóde NATO: Flanker) je sovietske dvojmotorové supermanévrovateľné stíhacie lietadlo 4. generácie vyvinuté leteckou spoločnosťou Suchoj v 80. rokoch minulého storočia. Do služby bolo zavedené v roku 1985 ako stíhač amerických diaľkových bombardérov B-52 a B-1B, k ochrane sovietskeho pobrežia a ako eskorta sovietskych diaľkových bombardérov Tu-95, Tu-22M a Tu-160. Po rozpade ZSSR sa primárnymi operátormi stalo Rusko, Bielorusko, Ukrajina a Kazachstan.

Po zavedení do služby v roku 1985 získal ZSSR špičkový stíhač, ktorý sa svojimi parametrami dokázal vyrovnať v tej dobe najmodernejším západným stíhačkam ako F-14 Tomcat či F-15 Eagle, ktoré boli jeho primárnymi konkurentmi. Su-27 disponuje doletom 3,500 km, rýchlosťou Mach 2.35 a dokáže uniesť celkovo 4,400 kg výzbroje na 12 externých pylónch pod krídlami, motormi a trupom. Výškovy dostup lietadla je 19 km pri rýchlosti 300 m/s. Pôvodný radar lietadla (N001 Mech) dokázal zadetekovať vzdušný cieľ o veľkosti stíhačky na vzadielnosť 100 km a strategický bombardér na 140 km. Okrem radaru typu PESA disponovalo lietadlo v 80. rokoch aj infra senzorom OLS-27, ktorý v kombinácii s leteckou helmou Shchel-3U dával pilotovi schopnosť pri manévrových súbojoch na blízku vzdialenosť navádzať tepelné strely typu vzduch-vzduch na cieľ iba pohybom hlavy (ukážka: https://imgur.com/a/xN8OyDk ).

Su-27 sa stal známym širšej verejnosti aj pre svoju schopnosť vykonať tzv. kobra manéver (ukážka: https://youtu.be/BOCFQfOvzGc?t=47 ).

Po rozdelení ZSSR získalo novovzniknuté ukrajinské letectvo niekoľko desiatok kusov lietadiel Su-27P/UB. Tie po udalostiach z roku 2014 prešli len ľahšou modernizáciou, ktorá sa týkala hlavne modifikáciami radaru, navigačných a komunikačných systémov na štandard NATO. V Rusku však bola situácia odlišná a vedenie spoločnosti Suchoj využilo modernizačný potenciál základného modelu Su-27P/UB piam na maximum, a v 90. rokoch vytvorilo hneď niekoľko projektov stíhacích lietadiel ktoré v súčasnosti tvoria chrbticu ruských VKS (vzdušné a kozmické sily) ako náhrada za zastaralé sovietke stíhacie lietadlá. K tým najznámejším patrí viacúčelový dvojmiestny stíhač Su-30 a jeho varianty, palubný stíhač Su-33, stíhačka na vybudovanie vzdušnej prevahy Su-35S či frontový stíhací bombardér Su-34.

Varianty stíhačky Su-27, ktoré slúžia v ruských vzdušných silách:
základné - Su-27S,P,UB
modernizované - Su-27SM,SM2,SM3

Varianty stíhačky Su-27, ktoré slúžia v ukrajinských vzdušných silách:
základné - Su-27P,UB
modernizované - Su-27P1M,UB1M

Hudba: Lost Sky - Fearless

upic

Dátum: 9.9.24 12:57

Autor: rocketbunny

Dĺžka: 3:03

zobraziť viac ↓