Ako dlho udržíš ruku v -2 °C vode? Rovnakú teplotu mala, keď sa potopil Titanic!

Ľudia skúšali ponoriť ruku do ľadovej vody s cieľom vydržať v nej čo najdlhšie. 40 sekúnd bolo maximum, čo žena v -2 °C vode vydržala. Keď sa Titanic potopil v noci z 14. na 15. apríla 1912, voda v Atlantickom oceáne bola extrémne studená. Loď narazila na ľadovec a potopila sa približne 600 km južne od pobrežia Newfoundlandu. Teplota vody v tejto oblasti v čase katastrofy bola približne -2 °C, čo je pod bodom mrazu morskej vody, ktorá sa vďaka obsahu soli zmrazuje pri nižšej teplote než čistá voda.

Takáto extrémne studená voda znamenala pre preživších v oceáne obrovské riziko. Väčšina z nich zomrela nie kvôli utopeniu, ale kvôli hypoteramii – podchladeniu, ktoré sa v takejto vode môže dostaviť veľmi rýchlo, často v priebehu 15 až 30 minút. Telo stráca teplo extrémne rýchlo, čo vedie k postupnému zlyhaniu životne dôležitých funkcií.

V priebehu 10 až 15 minút môže človek začať strácať kontrolu nad svalmi, čo spôsobí neschopnosť plávať alebo sa udržať nad vodou.
Po 15 až 30 minútach väčšina ľudí upadne do bezvedomia kvôli podchladeniu. Bez záchrany sa smrť následkom hypotermie môže dostaviť do 30 až 60 minút.

upic

Dátum: 9.9.24 12:26

Autor: buchnad

Dĺžka: 1:30

zobraziť viac ↓