Vrtuľník Mi-28NM a strela LMUR v akcii

Doposiaľ najlepší záber z vojny na Ukrajine, na ktorom je možno vidieť odpálenie najnovšej ruskej vrtuľníkovej strely s označením 9A7755, iz.305 alebo LMUR, proti militantom z ozbrojených síl Ukrajiny skrývajúcim sa v dome na okraji obci Burhunka v Chersonskej oblasti.

LMUR má optický/termálny vyhľadávač a môže byť odpálená na cieľ v dvoch režimoch. 1. "Fire-and-forget", pri ktorom vrtuľnik može ihneď po odpale zmeniť smer letu. 2. "Lock-on after launch", pri ktorom sa strela uzamkne na cieľ až v priebehu letu. Obraz zo strely sa premieta do kokpitu vrtuľniku cez datalink AS-BPLA. Ani pri jednom režime sa nemusí vrtuľnik vznášať na jednom mieste a cieľ ožarovať pomocou laseru ako v prípade strieľ Ataka a Vichr.

Strela má dosah 14.5km a nesie vysoko výbušnú nálož o hmotnosti až 105kg, čo je podstatne viac ako v prípade ATGM Ataka-1 (48.5 Kg) alebo Vichr (59 kg), používanej vrtuľníkmi Ka-52.

Prvé použitie strely LMUR vo vojne na Ukrajine bolo zaznamenané v prvej polovici roka 2022. Rusko zintenzívnilo jej použitie v priebehu roka 2023. Zdokumentované bolo použitie proti obrnenej technike, skladom munície, rôznym statickým či dynamickým cieľom ako aj budovám. LMUR preukázala vysokú presnosť čo dokazujú prípady kedy sa dokázala naviesť priamo do okna budov. Posádky vrtuľníkov si obvzlášť cenia schopnosť odpálenia strely zo vzdialeností ktorá je mimo dosah ukrajinskej PVO. V súčasnosti ruské ministertvo obrany zvažuje jej integrovanie aj na útočné lietadlá Su-25.

upic

Dátum: 17.7.24 12:35

Autor: rocketbunny

Dĺžka: 1:52

zobraziť viac ↓