Záchranný let bez pristátia: Ukážka Skyhook-u v akcii

Video zobrazuje záchranný let využívajúci Fultonov systém obnovy zem-vzduch, známy ako Skyhook. Ukazuje lietadlo zachytávajúce šnúru pripojenú k balónu a osobe na zemi, následné vyzdvihnutie osoby do vzduchu a vtiahnutie do lietadla bez pristátia.

Skyhook je záchranný systém vyvinutý v 50. rokoch 20. storočia pre evakuáciu z ťažko prístupných oblastí. Vznikol pre situácie, kde je pristátie nemožné alebo nebezpečné. Používaný CIA, námorníctvom a letectvom USA, systém umožňuje rýchlu záchranu bez ohrozenia posádky.

Pôvodne určený pre vojenské účely, napríklad záchranu zostrelených pilotov. Neskôr našiel uplatnenie aj v civilných záchranných operáciách v odľahlých oblastiach, ako sú horské či polárne oblasti.

Jedna z prvých významných použití tejto technológie bola počas Operation Coldfeet v roku 1962, kde boli pomocou skyhooku zachránení dvaja agenti zo sovietskeho výskumného stanovišťa v Arktíde.

Použitie skyhooku v jeho pôvodnej podobe je dnes obmedzené, keďže sa v moderných operáciách záchrany a evakuácie používajú efektívnejšie a bezpečnejšie technológie, ako napríklad vrtuľníky a špeciálne lietadlá schopné vertikálneho vzletu a pristátia (VTOL).

upic

Dátum: 2.7.24 12:47

Autor: prezidentkiska

Dĺžka: 0:15

zobraziť viac ↓